måndag 1 februari 2010

Glutenfritt Italienskt focacciabröd!

25 gram jäst
3 dl kall laktosfri mjölk
2 msk olivolja
1 msk fiberhusk
ca 5½ dl fin glutenfri mjölblandning eller italiensk mjölblandning
Garnering
2 msk olivolja
1 msk sesamfrön
ca 15 svarta oliver(urkärnade)
ca 5 marinerade soltorkade tomater
några toppskott rosmarinkvistar eller torkad rosmarin
ca 1 tsk flingsalt
Smula jästen i en degbunke. Häll på den kalla mjölken och rör till jästen löst upp sej.  Tillsätt olja, fiberhusk och salt. Rör om och låt stå och svälla i 10 minuter.
Blanda i det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin. Degen blir ganska lös och kladdig, den går alltså inte att knåda. Ta upp degen på en  oljad bakplåtspappers-klädd plåt. Platta ut så jämt det går till en fyrkantig kaka,med lätt mjölad hand. Pensla ytan med olivolja och strö över sesamfrön. Tryck i degen med fingrarna så att det bildas små gropar. Stoppa i halverade oliver och strimlade tomater i dessa gropar. Strö över lite rosmarin eller lägg ut små kvistar av rosmarin. Lägg sedan ett bakplåtspapper uppe på degen och sedan en bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur i minst 1 timme. Strö över flingsalt och grädda mitt i ugnen i 225 garder i  10-12 minuter, tills brödet fått fin färg och är genomgräddat.
Ett jättebra bröd för utflykt!
Detta bröd är verkligen jättegott och även min övriga familj, som inte har mina problem, älskar detta bröd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar