måndag 1 februari 2010

Min gluten- och laktosfria favorittårta!

50 g laktosfritt smör 1 dl socker
2 ägg
2 äggulor
1 1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk matolja
Maräng
2 äggvitor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Ev garnering
100 g hackade nötkärnor
Fyllning
3 dl laktosfri vispad grädde
2-3 dl blåbär ,hallon,jordgubbar, ananas eller vad man nu önskar
Ugnstemperatur 175 grader
Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg, äggulor och socker pösigt. Tillsätt det smälta matfettet. Blanda potatismjölet och bakpulvret och rör sedan ner detta i smeten. Smörj ett bakplåtspapper med olja och lägg i en långpanna. Bred ut smeten jämt i ett tunt lager över hela papperet.
Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt sedan socker och vaniljsockret. Klicka och bred försiktigt ut över kaksmeten.Garnera ev. med hackade nötter. Grädda i nedre dalen av ugnen i 175 grader i 15- 20 minuter, tills marängen stelnat och börjat få lite färg. Låt kakan kallna på papperet innan den försiktig lossas med en vass kniv. Dela mittitu på längden.Vispa grädden till fyllningen och bred över den ena halvan, lägg på de bär eller frukt man önskar( eller låt bli*ler*). Lägg den andra halvan ovanpå.
Om man vill göra till många gör istället flera långpannor. Detta är ett jättebra recept, som fungerar till alla. Och man behöver inte köpa några dyra glutenfria mjölmixer. Denna tårta gjorde jag själv till min brors bröllop i somras, och vi var då 90 pers. Alltså en jättebra festtårta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar